2009-12-08 12:54:14• hírek • Parajdi Andrea

Jövőre szobrot is avatnának

Ahogyan minden év decemberében, úgy idén is ünnepséget szervez a Szent István kör Bem apó emlékére, aki a szabadságharc idején az Erdélyi hadjárataival írta be magát a magyarok történelmébe.

A Szent István kör a Szatmár-Németi református egyházközség gyülekezeti termében december 10-én, csütörtökön 17 órától szervez megemlékezést. Az esemény Kovács Emil Lajos festőművész kiállításának megnyitójával kezdődik, majd egy történelmi előadással folytatódik.

Czumbil János történelemtanár tolmácsolásában megismerhetjük az 1849-es év eseményeit, a szabadságharc ebben az évben vívott csatáit. Az előadás során mintegy visszaemlékezésképpen felelevenednek majd előttünk a 160. évvel ezelőtti történések. A szabadságharcot lezáró események ismertetése kapcsán természetesen Bem apó szerepe is méltatásra kerül.

Az előadás befejeztével sor kerül a Bem emlékbizottság megalakítására, amelynek az lesz a feladata, hogy megszervezze és lebonyolítsa egy Bem szobor felállítását Szamoskrassón.

Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke lapunknak elmondta jövő év decemberében azt szeretnék ha az emlékünnepséget összeköthetnék egy szoboravatással is. Mint mondta terveik szerint Szamoskrassón állítanának szobrot Bem apónak, ugyanis ezen a településen van az a Darvai kúria, amelyben Bem József is megszállt amikor ment az Erdélyi hadjáratba. Az elkövetkezendő egy évben közadakozásból fogják összegyűjteni a szobor elkészítéséhez szüksége összegeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: